Bila tiba hari raya, ada beberapa menu makanan yg pastinya pilihan majoriti penduduk di Malaysia. Tak kira negeri mana, pasti menu2x tertentu ini akan menjadi juadah utama utk hidangan utk hari raya masing-masing. Nak tahu apa menu makanan apa yg paling popular di Malaysia. Jom kita baca kat bawah uolls.
For further information log on website :
http://blogleopluto.blogspot.my/2016/06/10-menu-makanan-hari-raya-paling.html
1. Ketupat
-Adalah sejenis makanan daripada nasi & pulut yang dibungkus dengan daun kelapa.
-Ianya direbus dalam air menggunakan periuk
-Jenis ketupat bergantung kepada dua perkara iaitu bahan yang digunakan dan daun yang digunakan utk membalut ketupat
-Ketupat pulut ialah ketupat yg menggunakan pulut sebagai bahan isinya
-Ketupat nasi ialah ketupat yang menggunakan nasi sebagai bahan isinya
-Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya dan lazimnya digunakan utk membalut ketupat pulut
-Ketupat nasi pula lazimnya menggunakan daun kelapa
-Bentuk ketupat biasanya tiga segi dan ketupat moden pula berbentuk empat segi
-Dikenali sebagai simbol hari perayaan Hari Raya di Malaysia
Ketupat daun palas
Ketupat daun palas
Ketupat nasi
*All pictures are from Google Images.
2. Lemang
-Menggunakan beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yg dilapik dengan daun pisang dan dibakar sehingga masak
-Dimakan dengan rendang atau serunding
-Turut menjadi makanan orang asli Negrito di Kelantan, suku Semai dan Minangkabau.
Lemang
Lemang
Lemang
*All pictures are from Google Images.
3. Rendang
-Menggunakan bahan seperti santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik untuk memasak rendang
-Daging batang pinang atau daging ayam selalu digunakan sebagai bahan utama masakan rendang
-Dimakan bersama lemang, nasi, ketupat dan pulut kuning
Rendang Ayam
Rendang Daging
*All pictures are from Google Images.
4. Serunding
-Dibuat dengan rempah dan dimasak sehingga kering
-Kadangkala ianya berminyak supaya tahan lama (serunding daging)
-Banyak jenis serunding seperti serunding daging, ayam, ikan, udang dan ikan bilis
-Dimakan bersama nasi impit, ketupat, lemang etc
Serunding daging
Serunding ayam
*All pictures are from Google Images.
5. Lontong Sayur
-Bahan masakan dalam lontong seperti kacang panjang, lobak, kubis, serai, lengkuas, santan, tauhu, telur dan tempe goreng
-Dimakan bersama nasi impit etc
Lontong Sayur
Lontong Sayur
*All pictures are from Google Images.
6. Dodol
-Bahan utk membuat dodol adalah seperti santan kelapa, tepung beras, gula melaka, gula pasir dan garam
-Tergolong dalam kumpulan makanan manis
-Perisa dodol yg popular ialah durian, pisang dan kelapa
Dodol Warna Perang Gelap
Dodol Warna Hijau dan Kuning
*All pictures are from Google Images.
7. Biskut Raya
-Terdapat pelbagai jenis kuih raya yg ada pada musim raya.
-Antara yg popular ialah biskut cornflakes, biskut kacang, kuih bahulu etc,
Biskut Cornflakes
Biskut Kacang
Biskut Cornflakes
Bahulu
Kuih Siput
Kuih Raya
Tat Nenas
Kuih Raya
*All pictures are from Google Images.
8. Nasi Impit/Kuah Kacang
-Nasi impit ialah nasi yg dihimpit atau ditekan di dalam bekas sehingga menjadi ketulan yg besar. Ianya kemudian dipotong menjadi kecil-kecilan
-Kuih kacang terdiri daripada bahan seperti mentega kacang, santan, kicap, halia, bawang putih, rempah etc.
Nasi Impit
Kuah Kacang
Kuah Kacang
*All pictures are from Google Images.
9. Sate
-Kepingan daging atau ayam yang dicucuk pada lidi dan dibakar di atas api arang kayu
-Banyak jenis sate ada di Malaysia sate ayam, sate daging, sate arnab, sate ikan, sate pedal etc
Satay Ayam/Daging
Satay/Nasi Impit/Kuah Kacang
*All pictures are from Google Images.
10. Nasi Ayam/Nasi Minyak/Nasi Beriyani/Nasi Dagang
-Pelbagai jenis nasi yg boleh dihidangkan ketika hari raya seperti di bawah. Pilihlah yg mana satu yg berkenan, Okey uolls.
Nasi Ayam
Nasi Minyak
Nasi Beriyani
Nasi Dagang
*All pictures are from Google Images.
For further information log on website :
http://blogleopluto.blogspot.my/2016/06/10-menu-makanan-hari-raya-paling.html
No comments:
Post a Comment