Published Date
, Volume 70, Issue 5, pp 679–688
Originals Originalarbeiten
Cite this article as:
D’Amico, S., Hrabalova, M., Müller, U. et al. Eur. J. Wood Prod. (2012) 70: 679. doi:10.1007/s00107-012-0595-x
Author
Abstract
Einfluss der Alterung auf die mechanischen Eigenschaften von Weizenmehlleim für die Verklebung von Holz
Zusammenfassung
Frühere Untersuchungen mit unbehandeltem Weizenmehl für die Verklebung von Holz zeigten sehr gute Festigkeiten vergleichbar mit synthetischen Klebstoffen, aber es sind keine Informationen über das Alterungsverhalten bekannt. Kurz- und Langzeiteffekte wurden mittels Längszugscher- und modifzierten DCB-Proben untersucht. Die Ergebnisse zeigten keine signifikante Verschlechterung der Verklebungsfestigkeit nach 12 Monaten, aber eine Tendenz zu geringeren Festigkeiten war erkennbar. Veränderungen in den Polymeren im Weizenmehl wurden mit Hilfe von DSC und FTIR analysiert. Die FTIR Messungen zeigten Strukturveränderungen der Stärke, aber keine sichtlichen Veränderungen der Proteine. Untersuchungen mittels DSC ergaben, dass die Kristallinität der Stärke während den ersten drei Monaten anstieg. Nach 6 Monaten wurden immer mehr Abbauprodukte der Stärke gemessen. Die Ergebnisse lassen den Rückschluss zu, dass die Hydrolyse der Stärke für den moderaten Verlust der Festigkeiten verantwortlich ist, während die Proteine weitaus weniger von der Lagerung beeinflusst werden.
References
For further details log on website :
http://link.springer.com/article/10.1007/s00107-012-0595-x
, Volume 70, Issue 5, pp 679–688
Originals Originalarbeiten
- First Online:
- 25 February 2012
DOI: 10.1007/s00107-012-0595-x
Abstract
Earlier research into native wheat flour for wood to wood bonding showed excellent bonding properties comparable to synthetic adhesives, but no data about ageing behaviour is available. Short and long term effects on mechanical properties were analysed by lap joint testing and modified DCB-specimens. Results showed no significant reduction in bonding properties, but a trend to lower adhesive strength after 12 months of storage was noticeable. Changes in wheat polymers were observed by means of DSC and FTIR-ATR. Soluble degradation products of starch were analysed by GC-FID after methanolysis and derivatisation. FTIR measurements indicated changes in the structure of starch, but no appreciable alteration of proteins. Investigations by DSC showed increasing crystallinity during 3 months of storage. After 6 months more degradation products were detected. Results indicated that hydrolysis of starch is responsible for a moderate decrease of bonding performance; wheat proteins seem to be less affected.
Abbreviations
Einfluss der Alterung auf die mechanischen Eigenschaften von Weizenmehlleim für die Verklebung von Holz
Zusammenfassung
Frühere Untersuchungen mit unbehandeltem Weizenmehl für die Verklebung von Holz zeigten sehr gute Festigkeiten vergleichbar mit synthetischen Klebstoffen, aber es sind keine Informationen über das Alterungsverhalten bekannt. Kurz- und Langzeiteffekte wurden mittels Längszugscher- und modifzierten DCB-Proben untersucht. Die Ergebnisse zeigten keine signifikante Verschlechterung der Verklebungsfestigkeit nach 12 Monaten, aber eine Tendenz zu geringeren Festigkeiten war erkennbar. Veränderungen in den Polymeren im Weizenmehl wurden mit Hilfe von DSC und FTIR analysiert. Die FTIR Messungen zeigten Strukturveränderungen der Stärke, aber keine sichtlichen Veränderungen der Proteine. Untersuchungen mittels DSC ergaben, dass die Kristallinität der Stärke während den ersten drei Monaten anstieg. Nach 6 Monaten wurden immer mehr Abbauprodukte der Stärke gemessen. Die Ergebnisse lassen den Rückschluss zu, dass die Hydrolyse der Stärke für den moderaten Verlust der Festigkeiten verantwortlich ist, während die Proteine weitaus weniger von der Lagerung beeinflusst werden.
References
- Ameur LA, Trystram G, Birlouez-Aragon I (2006) Accumulation of 5-hydroxymethyl-2-furfural in cookies during the backing process: Validation of an extraction method. Food Chem 98(4):790–796CrossRefGoogle Scholar
- Baik MY, Chinachoti P (2000) Moisture redistribution and phase transitions during bread staling. Cereal Chem 77(4):484–488CrossRefGoogle Scholar
- Chheda JN, Romàn-Leshkov Y, Dumesic JA (2007) Production of 5-hydroxymethylfurfural and furfural by dehydration of biomass-derived mono- and poly-saccharides. Green Chem 9:342–350CrossRefGoogle Scholar
- Cocchi M, Foca G, Marchetti A, Sighinolfi S, Tassi L, Ulrici A (2005) Use of multivariate analysis of MIR spectra to study bread staling. Ann Chim 95(9–10):657–666PubMedCrossRefGoogle Scholar
- D’Amico S, Hrabalova M, Müller U, Berghofer E (2010) Bonding of spruce wood with wheat flour glue—Effect of press temperature on the adhesive bond strength. Ind Crop Prod 31(2):255–260CrossRefGoogle Scholar
- Däumling C, Brenske KR, Wilke O, Horn W, Jann O (2005) Health-related evaluation procedure of VOC and SVOC emissions from building products—A contribution to the European construction products directive. Gefahrst Reinhalt Luft 65(3):90–92Google Scholar
- Del Nobile MA, Martoriello T, Mocci G, La Notte E (2003) Modeling the starch retrogradation kinetic of durum wheat bread. J Food Eng 59(2–3):123–128CrossRefGoogle Scholar
- Dix B (1987) Bonding veneer plywood with modified diisocyanates. Holz Roh- Werkst 45(12):487–494CrossRefGoogle Scholar
- EN 302-1 (2004) Klebstoffe für tragende Holzbauteile—Prüfverfahren—Teil 1: Bestimmung der Längszugscherfestigkeit. Österreichisches Normungsinstitut, WienGoogle Scholar
- Follrich J, Stöckel F, Konnerth J (2010) Macro- and micromechanical characterization of wood-adhesive bonds exposed to alternating climate conditions. Holzforschung 64(6):705–711CrossRefGoogle Scholar
- Kizil R, Irudayaraj J, Seetharaman K (2002) Characterization of irradiated starches by using FT-Raman and FTIR spectroscopy. J Agric Food Chem 50(14):3912–3918PubMedCrossRefGoogle Scholar
- Konnerth J, Gindl W, Harm M, Müller U (2006) Comparing dry bond strength of spruce and beech wood glued with different adhesives by means of scarf- and lap joint testing method. Holz Roh- Werkst 64(4):269–271CrossRefGoogle Scholar
- Kuutti L, Peltonen J, Myllärinen P, Teleman O, Forssell P (1998) AFM in studies of thermoplastic starches during ageing. Carbohydr Polym 37(1):7–12CrossRefGoogle Scholar
- Imam SH, Mao LJ, Chen L, Greene RV (1999) Wood adhesive from crosslinked poly(vinyl alcohol) and partially gelatinized starch: Preparation and properties. Starch - Stärke 51(6):225–229CrossRefGoogle Scholar
- Ji Y, Zhu K, Qian H, Zhou H (2007) Staling of cake prepared from rice flour and sticky rice flour. Food Chem 104(1):53–58CrossRefGoogle Scholar
- Lavisci P, Pizzo B, Gagliano JM, Triboulot P, De Ciechi M (2003) Fracture energy testing of thick joints with structural wood adhesives. Holz Roh- Werkst 61(5):355–357CrossRefGoogle Scholar
- Li W, Dobraszczyk BJ, Dias A, Gil AM (2006) Polymer conformation structure of wheat proteins and gluten subfractions revealed by ATR-FTIR. Cereal Chem 83(4):407–410CrossRefGoogle Scholar
- Lionetto F, Maffezzoli A, Ottenhof MA, Farhat IA, Mitchell JR (2005) The retrogradation of concentrated wheat starch systems. Starch - Stärke 57(1):16–24CrossRefGoogle Scholar
- Livings SJ, Breach C, Donald AM, Smith AC (1997) Physical ageing of wheat flour-based confectionery wafers. Carbohydr Polym 34(4):347–355CrossRefGoogle Scholar
- Liu H, Yu L, Tong Z, Chen L (2010) Retrogradation of waxy cornstarch studied by DSC. Starch - Stärke 62(10):524–529CrossRefGoogle Scholar
- Lu TJ, Jane JL, Keeling PL (1997) Temperature effect on retrogradation rate and crystalline structure of amylose. Carbohydr Polym 33(1):19–26CrossRefGoogle Scholar
- Miles MJ, Morris VJ, Ring SG (1984) Some recent observations on the retrogradation of amylose. Carbohydr Polym 4(1):73–77CrossRefGoogle Scholar
- Moubarik A, Pizzi A, Allal A, Charrier F, Khoukh A, Charrier B (2010) Cornstarch-mimosa tannin-urea formaldehyde resins as adhesives in the particleboard production. Starch - Stärke 62(3–4):131–138CrossRefGoogle Scholar
- Nagamori M, Funazukuri T (2004) Glucose production by hydrolysis of starch under hydrothermal conditions. J Chem Technol Biotechnol 79:229–233CrossRefGoogle Scholar
- Plath L (1972) Role of starch products in gluing of wood materials by synthetic resin adhesives. Starch - Stärke 24(9):306–309CrossRefGoogle Scholar
- Qi W, Zhang SP, Xu QL, Ren ZW, Yan YJ (2008) Degradation kinetics of xylose and glucose in hydrolysate containing dilute sulfuric acid. Chin J Process Eng 8(6):1132–1137Google Scholar
- Ramis X, Cadenato A, Salla JM, Morancho JM, Vallés A, Contat L, Ribes A (2004) Thermal degradation of polypropylene/starch-based materials with enhanced biodegradability. Polym Degrad Stab 86(3):483–491CrossRefGoogle Scholar
- Reimerdes EH, Rothkitt KD (1984) Qualitative and quantitative analysis of carbohydrates in food. Fresenius J Anal Chem 318(3-4):220–224CrossRefGoogle Scholar
- Sevenou O, Hill SE, Farhat IA, Mitchell JR (2002) Organisation of the external region of the starch granule as determined by infrared spectroscopy. Int J Biol Macromol 31(1–3):79–85PubMedCrossRefGoogle Scholar
- Ters T, Follrich J, Hinterstoisser B (2011) Artificially ageing of softwood and its effects on mechanical properties and chemistry. Wood Mater Sci Eng 6:58–68CrossRefGoogle Scholar
- Tjeerdsma B, Boonstra M, Pizzi A, Tekely P, Militz H (1998) Characterisation of thermally modified wood: molecular reasons for wood performance improvement. Holz Roh- Werkst 56(3):149–153CrossRefGoogle Scholar
- Tondi G, Wieland S, Wimmer T, Schnabel T, Petutschnigg A (2011) Starch-sugar synergy in wood adhesion science: basic studies and particleboard production. Eur J Wood Prod. doi:10.1007/s00107-011-0553-zGoogle Scholar
- van Soest JJG, Tournois H, de Wit D, Vliegenthart JFG (1995) Short-range structure in (partially) crystalline potato starch determined with attenuated total reflectance Fourier-transform IR spectroscopy. Carbohydr Res 279:201–214CrossRefGoogle Scholar
- Veigel S, Follrich J, Gindl-Altmutter W, Müller U (2011) Comparison of fracture energy testing by means of double cantilever beam-(DCB)-specimens and lap joint testing method for the characterization of adhesively bonded wood. Eur J Wood Prod. doi:10.1007/s00107-010-0499-6Google Scholar
- Wang X, Choi SG, Kerr WL (2004) Effect of gluten content on recrystallisation kinetics and water mobility in wheat starch gels. J Sci Food Agric 84(4):371–379CrossRefGoogle Scholar
- Zhang X, Gozukara Y, Sangwan P, Gao D, Bateman S (2010) Biodegradation of chemically modified wheat gluten-based natural polymer materials. Polym Degrad Stab 95(12):2309–2317CrossRefGoogle Scholar
- Zhou YG, Li D, Wang LJ, Li Y, Yang BN, Bhandari B, Chen XD, Mao ZH (2009) Effect of water content on thermal behaviors of common buckwheat flour and starch. J Food Eng 93(2):242–248CrossRefGoogle Scholar
For further details log on website :
http://link.springer.com/article/10.1007/s00107-012-0595-x
No comments:
Post a Comment